DIS-Forum
FAQ - Frequently Asked Questions - Ofte Stillede Spørgsmål

 

 

Hvad er formålet med DIS-Forum?

Brugerprofiler:
Hvorfor skal jeg oprette en brugerprofil?
Hvordan opretter jeg en brugerprofil?
Hvorfor skal jeg skrive min emailadresse i min brugerprofil?
Hvad kan jeg ændre i min brugerprofil, og hvordan?
Hvad hvis jeg har glemt mit kodeord?

Indlæg:
Hvordan læser jeg et indlæg?
Hvordan svarer jeg på et indlæg?
Hvad skal jeg skrive i Emne?
Hvordan skriver jeg et godt indlæg?
Hvordan ændrer jeg eller sletter mit indlæg?
Hvorfor er mit indlæg blevet slettet?

Hvordan kan jeg følge en tråd?

Nye emner:
Hvordan opretter jeg et nyt emne?
Hvordan vedhæfter man en fil i Hjælp til tydning?

Søgning:
Hvordan søger jeg i DIS-Forum?

Bag DIS-Forum:
Hvilket konferencesystem bruger DIS-Forum?
Hvorfor står mit indlæg på Google?
Hvad er cookies?

Regler i brugen af DIS-Forum:
Regelsæt

Hvad er formålet med DIS-Forum?
DIS-Forum er et debatforum for foreningens medlemmer og andre interesserede. Her kan du formulere dine spørgsmål ved at skrive et indlæg, og du kan stille din viden til rådighed for andre ved at svare på deres spørgsmål - enten direkte til spørgeren eller til alle læsere af forum'et. DIS-Forums søgemuligheder kan give nem adgang til nye kontakter og oplysninger.

Til top

Indlæg:

Hvordan læser jeg et indlæg?
Når du har valgt en gruppe i DIS-Forum - som f. eks. AneEfterlysning - vil du se en oversigt over de nyeste indlæg, der er sendt hertil.

Normalt ser du kun emnelinien til hvert indlæg. I kolonnen "Indlæg" vises et tal, hvor mange indlæg der er kommet til dette emne.

Systemet er sat op til at vise 30 indlæg af gangen. De nyeste først. Med menupunkterne "Gå til side" kan du bladre frem og tilbage, 30 indlæg af gangen.

Et klik på et indlægs emnelinie vil vise dig emnets tekst. Efter indlægget følger de svar, der måtte være kommet.

Du vender tilbage til oversigten over de oprindelige indlæg/emner med menupunktet "EmneOversigt".

Det lyder vist sværere end det er, så den bedste vejledning er nok: Prøv dig frem! Gør erfaringer! Slid, men vid, ting tager tid!

Til top

Hvordan svarer jeg på et indlæg?
Når du læser et emne, vil der nederst være felter til dit eventuelle svar. Emnefeltet (overskriften) er allerede udfyldt med det nødvendige!

For at have muligheden for at svare skal du først oprette dig som bruger - og logge ind. Denne funktion har vi gjort obligatorisk på grund af problemer med anonymitet og folk, som har misbrugt vores forum. Om oprettelse af brugerprofil se mere her.

Når du har formuleret dit svar i tekstfeltet, klikker du på Send-knappen, og din besvarelse vil straks blive lagt ind i hierarkiet under det indlæg, du svarer på.

Du kan knytte dit svar til enten det oprindelige indlæg eller til et af svar-indlæggene alt efter dit eget valg. På menulinien under et indlæg finder du menupunktet "Svar på dette indlæg" og "Citer dette indlæg". Hvis du vælger "Citer dette indlæg", vil du i dit eget indlæg få den tekst, som vedkommende du citerer fra har skrevet øverst. Du kan herefter knytte en kommentar til netop dette indlæg. Det gør det meget nemmere for andre folk at se, hvem du taler til, hvis du citerer et andet indlæg.

Til top

Hvad skal jeg skrive i Emnefeltet?
Når du ønsker at oprette et nyt emne, skal du udfylde feltet "emne", så det dækker indholdet bedst muligt. Der er ingen grund til at besøgende på siden skal åbne alle indlæg for at se, om der er noget af interesse. Emner som "Hjææælp" og andre intetsigende emner er ikke velkomne i DIS-Forum.

Yderligere hjælp til passende emner kan findes i den enkelte gruppes hjælp.

Til top

Hvordan skriver jeg et godt indlæg?
Skriv kort, klart og med omtanke. Undgå lange omsvøb. Et indlæg skal kunne forstås umiddelbart, det bør ikke være så snørklet, at man skal printe det ud for at få styr på indholdet.

Vær saglig og undgå "personfnidder". Det er sagen og ikke personen (forfatteren til indlægget), det drejer sig om.
Hold dig til emnet, dvs. det emne, der lægges ud med i det første indlæg i tråden.

Til top

Hvordan ændrer jeg eller sletter mit indlæg?
Måske har du ramt en forkert tast eller ønsker bare at ændre i den måde, du har formuleret dig på?
I Forum kan du selv gå ind og redigere i dine egne indlæg. Tryk på ”Rediger indlæg” i menulinjen under indlægget, og du får adgang til at rette og slette i både emnefeltet og selve indlægget. Ligesom når du skriver et nyt indlæg, kan du ved at trykke på ”Gennemse” se, hvordan rettelserne vil tage sig ud i Forum. Når du er tilfreds med resultatet, trykker du på ”Gem ændringer.”

Du kan kun slette indholdet af dit indlæg, ikke indlægget som sådan. Hvis du ønsker det fjernet fuldstændigt, må du sende en mail til Forum Moderator, som så vil klare det for dig.

Til top

Hvorfor er mit indlæg blevet slettet?
DIS-Forum er delvist umodereret. Dvs. der sker ingen forcensur eller godkendelse af dit indlæg, inden det placeres på hjemmesiden. Som bruger skriver du dit indlæg direkte ind i databasen i DIS-Forum.

Indlæg, der oplagt er fejlagtige, eller indlæg med "afvigende" indhold (se nærmere i Reglerne) vil blive slettet uden forudgående advarsel. Forfatteren kan så evt. efterfølgende gøre indsigelse pr. mail til moderator for DIS-Forum.

Ved gentagne brud på etikken, som vi ønsker skal herske i DIS-Forum, vil moderator kunne sende en advarsel til de berørte. Ignoreres denne advarsel eller gentages etikette-brudene kan moderator effektuere en karantæne periode, hvor den karantæneramte ikke kan skrive i DIS-Forum.

Til top

Hvordan kan jeg følge en tråd?
Når du skriver et indlæg eller opretter en tråd, vil du sikkert gerne have besked, hvis andre svarer på det?
Forum er sat op til at feltet ud for "Send mail med svar til denne tråd” er markeret, så du automatisk får en mail i din mailboks, hvis du skriver i en tråd. Ønsker du ikke beskeden, fjerner du blot fluebenet.

Går du til "Dine indstillinger" (link i Gå til-menulinjen) får du ved at vælge "Vis abonnementstråde" en oversigt over de tråde, du på denne måde ”abonnerer” på. Du kan afgrænse tidsperioden til 1 dag, 2 dage ... op til alle datoer. Under Mail til højre kan du nemt annullere modtagelsen af mail ved at skifte til Nej i dropdown-menuen.

Til top

 

Nye emner:

Hvordan opretter jeg et nyt emne?
Vil du selv starte et nyt emne, er det en god idé at læse vejledningen til de enkelte grupper, du vil benytte. De forskellige grupper kan stille lidt forskellige krav til, hvordan et indlæg udformes. Brug et øjeblik til at overveje om du har valgt den rigtige gruppe til dit indlæg.

Når du så er klar til at begynde et nyt emne, benytter du menupunktet "Nyt emne", der ligger både i emneoversigtens og i brevlæsningens menulinier.

Her gælder samme forhold som ved besvarelse af et spørgsmål – udfyld feltet "Emne". Du bliver desuden også nødt til at være oprettet som bruger og være logget ind, før du kan oprette et nyt emne.

Til top

Hvordan vedhæfter man en fil i Hjælp til tydning?

Når du har klikket på "Nyt emne", findes der lige over tekstfeltet et link, der hedder "Vedhæft filer til besked ...".

  

Derefter kommer et lille ekstra vindue op, hvor du klikker "Gennemse" for at gennemse din computer for billedet. Derefter finder du billedet og trykker "Vedhæft".

Så er din fil vedhæftet emnet, og andre har muligheden for at se det.

Til top

 

Søgning:

Hvordan søger jeg i DIS-Forum?
DIS-Forum indeholder mange tusinde indlæg, der gemmer megen værdifuld viden og gode tips, og måske har dit emne allerede været behandlet tidligere. Det er umagen værd at søge i de gamle indlæg, og det er tilmed nemt og hurtigt.

Du klikker simpelthen på menupunktet "Søg" i menulinien, hvorefter søgesiden åbnes.

Der kan søges på afsenderens navn (Forfatter), ordene i Titellinien og på alt, hvad der er skrevet i selve indlægget.

Du kan skrive flere søgeord adskilt af mellemrum. Søgeresultatet bliver så alle de indlæg, hvori samtlige søgeord forekommer.

Et minus-tegn (-) udelukker ord. Så en søgning efter "Jens –Hansen" vil resultere i de indlæg, hvori Jens forekommer med udelukkelse af de indlæg, hvori også Hansen forekommer.

Det er lige meget, om du skriver søgeord med STORE eller med små bogstaver. En søgning efter "Jens Hansen" giver samme resultat, som en søgning efter "jens hansen".

Der kan også søges på dele af ord. En søgning efter "hans" vil opliste indlæg, der indeholder Hans, Hansen eller Hansdatter.

Du kan vælge at søge i alle grupper eller kun i den gruppe, du står i. Du kan afgrænse din søgning til indlæg indsendt inden for De sidste 24 timer - De sidste 8, 30 eller 90 dage - Det sidste år eller i hele DIS-Forums levetid med "Alle datoer".

Til top

Brugerprofiler:

Hvordan opretter jeg en brugerprofil?
Brugerprofil opretter du således: Klik på "Log ind" i toppen af gruppeoversigten.

I næste skærmbillede vælger du "Er du ikke registreret? Klik her for at registrere dig nu."

Du udfylder nu felterne med de nødvendige oplysninger. Felterne til brugernavn, email og adgangskode er forsynet med stjerner; disse kræves udfyldt. Du skal ikke bruge dit medlemsnummer, du vælger selv brugernavn og adgangskode. Husk, at du skal skrive din adgangskode i to forskellige felter. Vær desuden opmærksom på, at det er ret afgørende, hvilket brugernavn du vælger. Det er nemlig det navn, der kommer til at optræde i DIS-Forum, når du skriver indlæg. Anonymitet er ikke velset i DIS-Forum, og vi opfordrer derfor til, at man bruger sit rigtige navn som brugernavn efterfulgt af dit post-nr.

Udover at udfylde disse felter skal du også udfylde feltet "Billede tekst". Heri skal du skrive de bogstaver, du ser i den grafiske boks ovenfor. Denne metode sikrer, at robotter ikke kan oprette brugerprofiler, og at det er et menneske, der opretter en brugerprofil.

 

Når du har udfyldt felterne, trykker du på "Send" forneden. Efter kort tid får du pr. email sendt en mail, hvor du skal aktivere din konto ved at trykke på det medfølgende link. Når du har gjort dette, er du klar til at logge dig på.

Du kan siden ændre i din profil. Vælg "Dine indstillinger" og herefter, hvad du vil ændre.

Når du er logget på, får du mulighed for at få tilsendt alle fremtidige svar i en given tråd til din emailadresse. Hvis du ønsker at gøre brug af denne service, trykker du på knappen "Følg denne tråd" i bunden af indlægget.

Derefter kommer et skærmbillede frem, hvor du skal vælge, om du vil have nye indlæg sendt til din email, eller om du vil have tråden vist i menuen "Dine indstillinger". Hvis du vil have nye indlæg sendt til din email, skal du sætte flueben i vefeltet "Vil du modtage en email når denne tråd opdateres?". Derefter skal du klikke på "Send".

 

Til top

Hvorfor skal jeg oprette en brugerprofil?
Du bliver nødt til at være oprettet som bruger og være logget ind, før du kan oprette et nyt emne og svare på nuværende emner. Du kan dog sagtens læse i DIS-Forum, du kan bare ikke besvare tråde uden at være logget ind. Dette er gjort på grund af problemer med anonymitet og folk, som har misbrugt vores forum.

Til top

Hvorfor skal jeg skrive min emailadresse i min brugerprofil?
Det er vigtigt, at du altid skriver den helt korrekte emailadresse til din brugerprofil. Det giver nemlig andre mulighed for at maile direkte til dig, hvis det er mest hensigtsmæssigt. Det ville da være surt at gå glip af nyttige oplysninger, bare fordi det gik lidt for hurtigt med at skrive den korrekte emailadresse. J Desuden er du nødt til at skrive en emailadresse i feltet, da du får tilsendt en mail, hvor du skal aktivere din brugerkonto.

I din brugerprofil findes en knap "Tillad andre brugere at se min emailadresse". Hvis du sætter et flueben i den knap, vil andre brugere kunne se din emailadresse. Hvis du gerne vil have din emailadresse skjult, kan du bare lade denne knap være blank.

Til top

Hvad kan jeg ændre i min brugerprofil, og hvordan?
Du kan ændre flere ting i din brugerprofil. Måden du gør det på er, at du på forsiden af DIS-Forum, efter du er logget ind, trykker på "Dine indstillinger".

Når du gør dette, kommer du til et nyt skærmbillede, hvor du kan ændre tingene i din profil. Hvis du her klikker på "Rediger min profil", "Rediger signatur", "Rediger e-mailindstillinger", "Rediger mine personlige indstillinger", "Forum indstillinger", "Skift adgangskode" eller "Rediger mine filer", kan du ændre flere ting i din brugerprofil, såsom navn, signatur, email, sprog, tid, adgangskode eller uploade en fil. Alt dette finder du under de forskellige punkter til venstre i menulinien.

Til top

Hvad hvis jeg har glemt mit kodeord?
I Log in-vinduet finder du rubrikken: Har du glemt din adgangskode?
Du udfylder her feltet med den e-mail-adresse, du bruger i DIS-Forum. Det er meget vigtigt, at du her opgiver den rigtige adresse, da det er den, systemet genkender dig på, og den, det nye kodeord vil blive sendt til. Tryk på Send og kort efter vil du i din mail-boks modtage din nye kode.

Du kan siden gå i Dine indstillinger og ændre kodeordet, hvis du selv vil have en kode efter eget valg. Hvis du slet ikke kan få koderne til at virke, sender du en mail til moderatorerne. Der er link nederst på Forum-siderne.

Til top

Generelt om DIS-Forum

Hvilket konferencesystem bruger DIS-Forum?
DIS-Forum er opsat som en tilpasning af konferencesystemet "Phorum", der er et ikke-kommercielt projekt. Siderne i DIS-Forum er ikke de sædvanlige html-sider. De dannes på serveren alt efter dine valg og ønsker. Siderne dannes efter koder skrevet i php-sproget. Data og oplysninger hentes fra en MySQL-database på serveren - men det behøver du jo sådan set ikke bekymre dig om! :-)

Til top

Hvorfor står mit indlæg på Google?
Alle indlæg, som bliver skrevet i DIS-Forum, kan med en enkel søgning findes i Google. Google opsamler alle internetsider og har derfor også hvert indlæg fra DIS-Forum.

Til top

Hvad er cookies?
Den teknik, der styrer DIS-Forum, forudsætter brug af cookies. Der bliver sendt små stumper kode til din maskine for at hente oplysninger, der bruges til styring af indlæggene i DIS-Forum. Der er ikke noget at være bange for! Ingen af de anvendte cookies kan skade på din maskine.

Normalt vil der ikke være problemer, med mindre du på et tidspunkt har slået muligheden for brug af cookies fra.

 

Regler i brugen af DIS-Forum

Regelsæt
Find det enkle regelsæt her: http://dis-danmark.dk/forum/regler/regler.asp

Til top